Oldalak

2012. október 8., hétfő

RECCE, 2. rész: A Recce Ezredek feladatai, felszerelése & fegyverzete

A Különleges Erők feladatai:


1. Ellenséges országokban található infrastruktúrális célpontok szabotálása:
a. Autóutak és vasútvonalak
b. Erőművek és elosztóközpontok
c. Üzemanyag létesítmények
d. Telekommunikációs létesítmények
e. Kulcsfontosságú ipari komplexumok
f. Víztározók
g. Kikötői létesítmények, a hajókat is beleértve

2. A légiharc támogatása:
a. Repülőgépek megsemmisítése a földön
b. Légvédelmi rakétatámadások az ellenséges repterek közelében
c. Légi közlekedés megfigyelése az ellenséges repterek közelében
d. Földi egységek korlátozott támadása
e. Légvédelmi egységek korlátozott támadása
f. Mélységi felderítés és célpont azonosítás
g. Keresés és mentés

3. Az ellenség zaklatása az ellenséges vonalak mögött:
a. Bázisok korlátozott támadása "üss és fuss" taktikával
b. Aknatelepítés
c. Rajtaütések
d. Mesterlövész feladatok
e. Szabotázs

4. A saját erők támogatása:
a. Felderítés
b. Célpont megjelölés, azonosítás
c. Kalauz szolgálat
d. Ellenséges erők zaklatása a 3. pont szerint
e. Ejtőernyős csapatok megsegítésére úttörés

5. Kétéltű akciók támogatása:
a. Tengerpart felderítése
b. légi- és földi tűztámogatás irányítása
c. A partraszálló helyek védelme

6. A saját felderítő műveletek támogatása:
a. Taktikai és stratégiai felderítés
b. Ellenálló csapatokkal való együttműködés
c. Ellenállók kiképzése
d. Technikai támogatás
e. Személyek sürgős evakuálása idegen országokból

7. Géprabló-ellenes műveletek:
a. SAP támogatása jármű- és repülőgép eltérítési műveletekben
b. SAP támogatása tengeri műveletekben

8. A SAP támogatása:
a. Felderítés
b. Rajtaütések
c. Elfogások
d. Technikai támogatás
e. Titkos felderítés


Felszerelés, ruházat:

A Recce operátorok hasonlóan más országok különleges katonáihoz, mindig a feladatnak megfelelő, személyre szabott  fegyverzetet és felszerelést használták, természetesen bizonyos keretek között. Ruházatukban mélységi felderítésnél nagyrészt az ellenség sokféle rejtőmintáját  használták (pl. NDK Strichtarn, Tanzániai DPM, kubai elm leaf, egyiptomi és líbiai terepminták, különböző lizard-minták, de volt eset orosz KLMK-ra is), illetve mivel ezek utánpótlása nem volt megfelelő, ilyen mintázatú ruházatot Dél-Afrikában is gyártottak, lemásolva az eredetit. Könnyen kikövetkeztethető, hogy erre azért volt szükség, hogy az ellenséges katonákat megtévesszék, szinte beolvadjanak közéjük. Ezek mellett használták a SADF hivatalos, Nutria Brown egyenruháját is, abban az esetben, ha saját csapatok közelében tevékenykedtek, elkerülendő a baráti tüzet. 1990 körül jelent meg egy újabb, a Reccékre jellemző minta, az ún. Cabbage Patch. A SADF reguláris alakulatainak szánt felszerelések prototípusait a 32-es zászlóalj mellett a Recce ezredek tesztelték, ami náluk bevált, az mehetett a többi bakának is. Volt rá példa, hogy terepen az egyébként jónak ígérkező hátizsák egy nap alatt széthullott. Mellények, chest rigek, hátizsákok garmadáját tesztelték és használták, jelentősen megelőzve korukat. A 80-as évek elején volt például moduláris málhamellényük, és a tépőzárakat is előszeretettel használták. Érdemes megemlíteni, hogy az ellenséges ruházathoz hasonlóan, a világszerte méltán népszerű Chi-com chest rig-et is gyártották többféle változatban Dél-Afrikában,  kimondottan a Recce egységek számára. Minden egyes felszerelésről és ruházatról az eredetre utaló cimkék el voltak távolítva, illetve már alapból fel sem varrták őket, természetesen erre az utólagos nyomon követhetőség megnehezítése, és esetleges kellemetlen kérdések kiküszöbölése végett került sor. A felszerelésük nagyon fontos eleme volt a fekete álcázó krém, mellyel a fehér katonák az arcukat és kezüket álcázták, szintén az ellenség megtévesztése miatt. Ez a krém az egész SADF állományában csak mint "Black is beautiful" volt ismert. Néhány Recce a kézfejének festése helyett inkább feketére mázolt bőrkesztyűt viselt. A különböző használati elemek mindegyike a késektől a tájolókon keresztül a zseblámpáig vagy festékkel vagy kamuflázs szalaggal voltak álcázva. Hasznos eleme volt felszerelésüknek a tríciumos Beta Light, ami egy, a zseblámpa helyett használható, fényt kibocsátó kis eszköz. Kések tekintetében a legnépszerűbbek az amerikai KA-BAR és Gerber MkII voltak, de ezek mellett használtak többek között Puma White Hunter és Puma Bowie késeket, Fairbairn Sykes kommandó tőröket, különböző Arbuckle csizmakéseket, AKM bajonetteket is.

Fegyverzet:

A SADF fő kézifegyverei a 60-as 70-es években az R1 automata puska, az FN MAG géppuska, a Z88 (Beretta 92F másolat) automata pisztoly valamint az M79-es gránátvető volt, a 80-as években vezették be az R4, R5, R6 gépkarabélyokat, az SS-77 géppuskát és az MGL gránátvetőt. Természetesen ezeket a fegyvereket a Recce operátorok is használták, de előszeretettel alkalmazták az ellenségtől származó fegyvereket is, a teljesség igénye nélkül: AKM gépkarabély, illetve különböző változatai (többek közt a magyar AMD-65 is), RPD és RPK könnyű géppuskák, SVD távcsöves puskák, Makarov pisztolyok. Ezeken kívül megtalálhatók voltak arzenáljukban a különböző, feladat-orientált fegyverek is, mint az integrált hangtompítóval ellátott HK MP5SD2, illetve UZI géppisztolyok is.

Kiválasztás:

A Reccék kiválasztása és kiképzése más országok hasonló egységeihez hasonlóan nagyon kemény és hosszadalmas művelet. A jelentkezőnek az alábbi kritériumoknak mindenképp meg kell felelnie:
-3 éves szolgálati idő
-18-35 év közötti életkor
-fizikálisan és szellemileg fitt
-dél-afrikai állampolgárság
-büntetlen előélet
-angol és afrikaans nyelv folyékony ismerete
A Recce ezredekbe a SADF összes egységéből lehet jelentkezni, és évente mintegy 700 jelentkezőből mindössze 45-nek sikerül teljesíteni a kiválasztást.

FOLYT. KÖV.

Köszönet DOC-nak a lektorálásért!

1 megjegyzés:

  1. Hali!
    Szuper a blog, kár, hogy nincs újabb cikk... Pl. a Niemoller málhádról. Úgy tűnik ugyanis, hogy én is vettem egyet, de a tieddel ellentétben nem lizard-terepszínű, hanem zöld-fekete, pont ilyen patentokkal/csatokkal:
    http://webbingbabel.blogspot.hu/2015/10/sadf-bophuthatswana-homelands-grenade.html?m=1
    A híres helikopteres képen is ilyen chest rig van, de az enyém belt rig...
    http://s786.photobucket.com/user/Flippy-Murdoc/media/other%20guns/EOsierraleone3_zpsc28c54b5.jpg.html

    VálaszTörlés